Aktualizacja 22.X.2019 – Ostrzeżenie UG Chełm Śląski 

OSTRZEŻENIE! 21 października do Urzędu Gminy wpłynęła informacja z Komendy Powiatowej Policji w Bieruniu, iż 10 października w Małym Chełmie jeden z mieszkańców zauważył duże zwierzę przypominające pumę. O zdarzeniu zostało poinformowane m.in. Nadleśnictwo Katowice, Powiatowy inspektorat Weterynarii w Tychach oraz Koło Łowieckie „Łabędź” w Bieruniu. W związku z tym, do czasu wyjaśnienia zdarzenia, zalecamy ostrożność przy wchodzeniu do lasów i poruszaniu się w przestrzeniach otwartych (łąki, pola). W razie zaobserwowania zwierzęcia prosimy o kontakt z numerem alarmowym 112

 


 

Aktualizacja-

Pumy uciekły z hodowli nie w Pszczynie a w Czechach już w sierpniu. Ze względu na samotniczy tryb życia jest male prawdopodobieństwo aby zwierzęta przebywały na tym samym obszarze. Pumy są samotnikami i zajmują terytorium o powierzchni 300km2 dla jednego kota.


Uwaga. Z hodowli w Pszczynie uciekły dwie pumy, są to zwierzęta kotowate i mogą się przemieszczać ze znaczna prędkością. Ostatnio widziane były w okolicach Piasku. Zaleca się szczególnie daleką ostrożność oraz nie wchodzenie na tereny leśne. W przypadku zauważenia kota prosi się o natychmiastowy kontakt z numerem alarmowym 112

Jest to największy północnoamerykański kot. Długość ciała waha się u poszczególnych osobników pomiędzy 1 a 2 metrami, ogon ma długość 50-80 cm, wysokość w kłębie to ok. 60 cm, waga 30-100 kg. ma wydłużony, mocny tułów, małą głowę, zaokrąglone na końcach uszy. Jej sierść jest krótka, o jednolitym zabarwieniu, różnym jednak u osobników z różnych terenów. Spotyka się pumy płowożółte, szarobrązowe, żółtobrązowe, a nawet czarne. Podbrzusze i pysk są kremowe, a koniec ogona czarny. Młode osobniki mają na futrze cętki, które zanikają w czasie dojrzewania.

Środowisko naturalne: Zamieszkuje okolice górzyste, pokryte lasem, ale występuje także na stepach i pustyniach.

Pożywienie: Żywi się głównie małymi ssakami jak ostronosy, paki, aguti, małpy, źrebięta czy cielęta. W przypadku dużego wygłodzenia atakuje większe zwierzęta – łosie, jelenie, bydło domowe. Mniejsze zwierzęta pożera w całości. Resztki z większych zdobyczy ukrywa przykrywając liśćmi, trawą czy piaskiem.

Zachowanie: Puma poluje w pojedynkę, atakując ofiary z zaskoczenia. Na ogół pozostaje w ukryciu do momentu, aż ofiara podejdzie dostatecznie blisko, a następnie powala ją gwałtownym skokiem i zabija ugryzieniem w szyję.

Koty te są samotnikami, każdy osobnik trzyma się obszaru swojego terytorium, które ma powierzchnię nawet 300 km2. Terytorium jest zaznaczane moczem, kałem, wydzieliną gruczołu odbytowego oraz zadrapaniami na drzewach. Kiedy występuje duża obfitość zwierzyny terytoria mogą zachodzić na siebie, ale ich właściciele unikają spotkań. Puma zaczyna aktywne życie po zmroku. Dzień przesypia w ukryciu. Zdarza się, że zagraża ludziom, chociaż na ogół unika spotkań z nimi.

Pumy rozmnażają się przez cały rok, ale najczęściej na przełomie zimy i wiosny. Ciąża trwa 3 miesiące, samica zwykle rodzi 1-4 młodych w uprzednio wybranej kryjówce (jaskinia, szczelina skalna, gęste zarośla). Sama opiekuje się potomstwem przez około 2 lata,  nie dopuszczając samca nawet w pobliże gniazda. 

Ciekawostki: Puma jest zwierzęciem bardzo zwinnym i szybkim -potrafi skoczyć bez rozpędu na wysokość lub odległość 6 m oraz na krótkich dystansach osiągnąć prędkość 80 km/h.

4 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.